Medovina a Včelovina

VČELOVINAvcielka-siva

U nás můžete zakoupit pouze medoviny, které jsou vyrobeny klasickou metodou (fermentací). Není možné u nás zakoupit medoviny, které byly vyrobeny (fortifikací = přidáním lihu). Medoviny, které máme jsou vyrobeny pouze za pomocí přírodních produktů. V Medovině u nás zakoupené nenajdete použité žádné tresti a dochucovadla či barviva a jiné „dobroty“.

Včelovina: medovina je velmi výrazná, zraje rok na nerezových tancích, kde získává svoji nezaměnitelnou chuť.

Včelovina Speciál: medovina zraje na dubových sudech barrique v chuti je jemná s krásnou dubovou dochutí.

Včelovina limited edition: medovina zraje na barriqových sudech z různých zemí 18 měsíců a nebo 30 měsíců (z jakých zemí vám zdělíme, až ve vinotéce) a právě různorodost sudů dává medovině velmi silnou a plnou chuť, kterou doprovází podmanivá vůně.

Prešportská medovina: medovina vyrobená podle tradiční receptury s použitím bylin.

Prešportská medovina luční květ: tato medovina je výrazná, v chuti až lehce nakyslá s nádhernou vůní lučního květu.

 

A tady je pár podrobnějších postupů výroby medoviny…

1. Výroba medoviny začíná už na rozkvetlé louce. Med je vlastně nasbíraný nektar, který včely ovívají křídly tak dlouho, až se z něj vypaří voda a zůstane jen cukr. Aby včely vyprodukovaly med na jednu láhev Včeloviny, musí nalétat až 70 000 kilometrů na milion květů.

2. Poté pokračuje práce včelaře a medovinaře. Med se rozmíchá s vodou, vznikne medový roztok. Přidají se speciální medovinové kvasinky. To, co následuje pak, se nedá nazvat jinak než bouřlivým zánikem cukrů a hřejivým vznikem alkoholu. Celý proces se nazývá fermentace. Dobrý medovinař je v tomto období, které trvá několik týdnů, jako na jehlách, protože se právě rodí jeho medovina.

3. Ušlechtilé kvasinky mění medový roztok na medovinu. Mladá medovina se poté stáčí do zracích nádob, ve kterých dostane čas na dozrání.

4. Mistrovská práce. Medovina se časem vyčeří, chuť se zakulacuje, formuje se jemnost a buket.